[trx_image url=»https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2019/07/Stig-ved-Piren-NYTT.jpg»  title=»Stig Anders Ohrvik
» align=»left» shape=»square» width=»300″]

Jeg har ikke vært politiker spesielt lenge. Som representant for Nordmørslista er det sikkert også mange som ikke synes at jeg er ordentlig politiker.

Men ett politikertriks har jeg lært meg. Jeg tror kanskje det er et av de eldste triksene i boka:

Hvis du får et spørsmål du ikke liker, så er det bare å svare på et annet spørsmål.

Jeg vet ikke om det er slik at alle lar seg lure av det, men ihvertfall ser jeg at mange slipper unna med det.

Og det er det statsråd Bent Høie gjør, når han blir konfrontert med at Stortinget har vedtatt at fødeavdelingen i Kristiansund skal holdes åpen.

Helseforetaket sier at det ikke er forsvarlig å holde fødeavdelingene åpen både i Molde og i Kristiansund, sier han.

Men hva var egentlig spørsmålet? Spørsmålet var ikke om det er forsvarlig å holde begge fødeavdelingene åpne. Spørsmålet var hvorfor han ikke retter seg etter Stortingets vedtak og holder fødeavdelingen i Kristiansund åpen. For det er det Stortinget har vedtatt. Og det er det han har blitt spurt om.

Et naturlig oppfølgingsspørsmål ville være å spørre hvorfor helseforetaket som arbeidsgiver ikke benytter sin styringsrett til å beordre gynekolog fra Molde til Kristiansund, når det tydeligvis går helt fint å beordre jordmor motsatt vei.

Alt dette forteller meg to ting:

  • Det ene er at statsråden ikke liker å svare på de spørsmålene han får.
  • Det andre er at det ikke er evnen til å opprettholde fødeavdelingen som er det største problemet, det er viljen til å opprettholde fødeavdelingen som er problemet.

Bakke, Høie og gynekologene i Molde har rett og slett litt vondt i viljen sin.

Når en statsråd har så vondt i viljen sin som Bent Høie, så er det på sin plass at Stortinget gjør det som Stortinget har mulighet til når statsråder har vondt i viljen sin.

Når statsråder har vondt i viljen sin, så er det ikke grunnlag for å ha tillit til statsråden lenger. Da reiser Stortingets mistillitsforslag mot statsråden. Og hvis statsråden fortsatt har like vondt i viljen sin, så må statsråden gå av.

Det er det eneste riktige med en statsråd som har så vondt i viljen sin som Bent Høie.

Se også