[trx_image url=»https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2019/07/Stig-ved-Piren-NYTT.jpg»  title=»Stig Anders Ohrvik
» align=»left» shape=»square» width=»300″]

I føljetongen «Hvem skal vi stemme på?», er vi denne uken kommet et godt stykke nærmere en konklusjon. Og ennå er det over seks måneder igjen til stortingsvalget 2021.

Tirsdag 23. februar ble det votert over to viktige representantforslag i Stortinget. Det ene forslaget var at Stortinget skal be regjeringen om å instruere helseforetaket om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen i Kristiansund. Dette forslaget fikk heldigvis flertall, mot regjeringspartienes stemmer. Dermed vet vi at vi ved neste valg kan utelukke regjeringspartiene; dvs Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Det andre forslaget var at Stortinget skal be regjeringen om å sikre at en fullverdig fødeavdeling i Kristiansund blir en del av den framtidige sykehusstrukturen i Møre og Romsdal. Dette forslaget falt mot regjeringspartiene og Arbeiderpartiets stemmer. Dermed vet vi at vi også kan utelukke Arbeiderpartiet ved neste valg.

De partiene som voterte for at en fullverdig fødeavdeling i Kristiansund skal være en del av den framtidige sykehusstrukturen i Møre og Romsdal, er Senterpartiet, SV, MDG, Rødt og Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet har riktignok stemt mot alle forslag om å opprettholde sykehus i Kristiansund mens de selv satt i regjering, men nå som de er ute av regjering stemmer de altså for.

For de som holder fast på å stemme borgerlig, er det altså bare Frp som er et alternativ.

Men det er likevel også viktig å være klar over at regjeringsskifte er en forutsetning for å kunne bevare lokalsykehus med fødeavdeling i Kristiansund, og ikke minst er det vesentlig å ha riktig person som statsråd i Helse- og omsorgsdepartementet.
Frp har som nevnt stemt «riktig» siden de gikk ut av regjering. Men så lenge Frp satt i regjering med Erna Solberg og Bent Høie var det dessverre lite støtte å hente fra Frp. Følgende spørsmål melder seg: Vil Frp støtte en ny Høyre-regjering? Vil Frp gå i regjering med Høyre igjen om de får muligheten? I så fall er jeg redd støtten for fødeavdeling i Kristiansund forsvinner fortere enn du kan si «greinalaust».
Totalt sett, tror jeg det er tryggere å stemme på for eksempel Senterpartiet enn å stemme Fremskrittspartiet. Et sterkt Senterparti er en trygghet både for regjeringsskifte og for at det blir Kjersti Toppe som tar over Helse- og omsorgsdepartementet.

Vi kan også ha tillit til Rødt, SV og MDG i denne saken, og Rødt har tilmed en toppkandidat fra Kristiansund. Det kan jo også være et lodd å legge i vektskålen. For selv om de nevnte partiene nå har vist hva de mener i votering på Stortinget, så er det fortsatt minst ett viktig spørsmål vi som velgere bør stille oss selv før vi slipper seddelen i urnen:

Vil kandidaten som får min stemme fremme min sak etter valget?

For selv om partiene nå har sagt sitt, så er det altså konkrete kandidater vi stemmer på. Senterpartiet ligger an til å kunne få inn både Jenny Klinge fra Surnadal og Geir Inge Lien fra Vestnes. Senterpartiet har en såpass stor grunnstamme at Klinge så å si er sikret plass, så om du er en ny eller tvilende Senterparti-velger, er det i praksis Geir Inge Lien fra Vestnes du stemmer på. Fremskrittspartiet kan ved et godt valg få inn både Sylvi Listhaug fra Ålesund og Frank Sve fra Stranda. Listhaug er nok sikker, så her er det Sve du som ny eller usikker Frp-velger stemmer på. Birgit Oline Kjærstad fra Ålesund topper SV-lista i Møre og Romsdal, Carl Johansen fra Sunndal er førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne, og Stein Kristiansen fra Kristiansund er Rødts toppkandidat i Møre og Romsdal. Hvem av disse kandidatene vil stå på barrikadene for sykehus med fødeavdeling i Kristiansund?

Selv om vi nå forutsetter at Senterpartiet, SV, MDG, Rødt og Fremskrittspartiet (i alle fall så lenge de ikke sitter i regjering) fortsetter å mene at det skal være fødeavdeling i Kristiansund i fremtiden, så koker det altså ned til dette. Det er nå eller aldri for fødeavdelingen, det er nå eller aldri for sykehuset.

Det er best vi alle velger riktig denne gangen.

 

Se også