Nyheter

Stem ut foretaksmodellen!

[trx_image url=»https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2019/07/Stig-ved-Piren-NYTT.jpg»  title=»Stig Anders Ohrvik
» align=»left» shape=»square» width=»300″]

Tillitsvalgte ved St. Olav hospital slår alarm over forholdene ved fødeavdelingen. Det er fristende å spørre om også fødeavdelingen ved St. Olav nå skal stenges og at alle fødende der også skal sendes til Molde, slik løsningen var da fødeavdelingen i Kristiansund ble stengt pga mangel på fagfolk i februar.

Men det dette viser er at kampen om spesialisthelsetjenesten ikke er en lokal kamp. Det er heller ikke flere lokale kamper (selv om statsråd Bent Høie i dag besluttet hvilke sykehus som skal legges ned i Innlandet).

Kampen om spesialisthelsetjenesten består ikke av en eller flere lokale kamper. Kampen om spesialisthelsetjenesten er en nasjonal kamp, som følger av at spesialisthelsetjenesten er i en nasjonal krise. En av utfordringene er å få tak i nok helsepersonell. Men i stedet for å ta grep for å utdanne og å rekruttere flere leger og sykepleiere, har flertallet på stortinget møtt utfordringene med å legge ned sykehus. Verktøyet for å gjøre dette er helseforetakene, som ble opprettet etter at et flertall bestående av Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vedtok foretaksmodellen i juni 2001.

Det nærmer seg valg igjen. Det ser ikke ut til at et flertall i befolkningen har innsett hvilken krise vi er i, eller hvilke konsekvenser det vil få i situasjoner det det står om liv, som f.eks. ved hjerneslag, hvor avstand til sykehus er kritisk. Folk har også en tendens til å glemme eller overse at avstand til sykehus ikke bare er viktig for oss selv der vi bor, men også når vi er på ferie, på reise eller på besøk hos venner og familie hvor avstanden til sykehus blir større etterhvert som stadig flere sykehus blir lagt ned.

Det er på tide å skrote foretaksmodellen. Det er på tide å slutte å legge ned sykehus. Det er på tide å slutte å rasere spesialisthelsetjenesten, og å begynne å bygge opp igjen i stedet for ned. Det kan vi som velgere sørge for ved å stemme på de partiene som faktisk vil fjerne foretaksmodellen. Frp har innsett at de tok feil da de var med på å innføre foretaksmodellen, og vil nå fjerne den. I tillegg vil Senterpartiet, SV, MDG og Rødt fjerne foretaksmodellen og bevare lokalsykehusene. Et bredt spekter av parti fra hele den norske partifloraen vil med andre ord fjerne foretaksmodellen. Det betyr at det bør være mulig å finne et alternativ blant disse partiene uten å gå på akkord med egen ideologi.

Bruk muligheten ved stortingsvalget, og stem ut foretaksmodellen.

Se også