Nyheter

Vi heier på fagfolkene

[trx_image url=» https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2019/07/Linda-Dalseg-Høvik-07-2019-TH.jpg» title=»Linda Dalseg Høvik
» align=»left» shape=»square» width=»200″][trx_image url=»https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2019/07/IMG_0103-e1563493630834.jpg»  title=»Stig Anders Ohrvik» align=»left»shape=»square» width=»200″]

Administrerende direktør Øyvind Bakke i Helse Møre og Romsdal har oppdaget at Stortinget har gjort et nytt vedtak om fødeavdelingen i Kristiansund, der de ber regjeringen om å instruere foretaket om å sikre fortsatt drift i Kristiansund.

– Det blir vår oppgave å realisere dette, skriver Bakke i et avisinnlegg.
– Den midlertidige stengingen av avdelingen i Kristiansund må bli så kortvarig som mulig, skriver han, og fortsetter:
– Det er krevende å jobbe på en arbeidsplass som til stadighet preger dagsorden både i media og de ikke-redaktørstyrte mediene.

Men direktør Bakke var klar over at Stortinget hadde forutsatt at fødeavdelingen i Kristiansund skulle holdes åpen allerede da han valgte å legge den ned. Argumentasjonen var at det ikke var faglig forsvarlig å holde åpent både i Molde og i Kristiansund. Likevel valgte han å legge ned den fødeavdelingen som Stortinget hadde bestemt at han skulle holde åpen, mens han skjermet den fødeavdelingen som Stortinget ikke hadde sagt noe om.

Det er godt kjent at det er krevende å jobbe i helseforetaket. Men i den grad det offentlige ordskiftet har noe å si, kan det være fornuftig å undersøke hva som er bakgrunnen for det offentlige ordskiftet. Manglende forutsigbarhet, manglende vilje til å opprettholde fagmiljøet, manglende vilje til å rekruttere, og stadige nedleggelser og trusler om nedleggelser kan være noen forsiktige hint til å begynne med. Og nå sist: At helseforetaket la ned fødeavdelingen i Kristiansund, i strid med Stortingets vedtak.

Så når direktør Øyvind Bakke oppfordrer om at alle, «både aktivister, fagfolk, politikere og innbyggere i Nordmøre og Romsdal, står opp for de flinke fagfolka våre», så er det ikke bare å skyte på feil blink, det er samtidig det mest imponerende forsøket på ansvarsfraskrivelse vi har sett av en sykehusdirektør. Og det sier ikke lite.

Bakke prøver altså det kunststykket å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund mot Stortingets vilje i første omgang, og ber om å bli trodd på at han vil åpne den igjen så snart som mulig etter at Stortinget på nytt har vedtatt at den skal holdes åpen. Og til alt overmål legger han ansvaret for at det er krevende å jobbe i foretaket på aktivister, fagfolk, politikere og innbyggere som tar del i det offentlige ordskiftet. Men hadde vi ikke hatt det offentlige ordskiftet, hadde direktøren lyktes i å legge ned fødeavdelingen. Mot nasjonalforsamlingens vilje.

Vi heier på fagfolkene. Det gjør vi virkelig.

Direktøren? Not so much.

 

Se også