Nyheter

Nordmøringer eller trøndere?

[trx_image url=»https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2019/07/Stig-ved-Piren-NYTT.jpg»  title=»Stig Anders Ohrvik
» align=»left» shape=»square» width=»300″]

NRK Møre og Romsdal hadde i TV-sendingen 10. august en kort reportasje fra Aure i forbindelse med folkeavstemming om regiontilhørighet. Alt i alt var det en grei reportasje, men på slutten av innslaget ble det stilt et litt merkelig spørsmål: Om de følte seg mest som nordmøringer eller mest som trøndere?

Dette er et kunstig og konstruert spørsmål som dessverre kan være egnet til å påvirke hva man tenker om regiontilhørighet, og som dermed kan ses som et partsinnlegg. Det er ikke slik at vi må tilhøre Møre og Romsdal for å være nordmøringer, eller at vi ikke kan være nordmøringer i Trøndelag. Faktisk har Nordmøre som geografisk område eksistert siden lenge før Møre og Romsdal ble etablert som forvaltningsenhet. Nordmøre har til og med eksistert som egen forvaltningsenhet, og som geografisk område har Nordmøre på et tidspunkt strakt seg langt oppover trøndelagskysten, faktisk helt opp til Namdalen. Namdalinger er forresten fortsatt både namdalinger og trøndere. På samme måte er rindalinger og halsabygg fortsatt nordmøringer også etter å ha blitt en del av Trøndelag.

Skulle spørsmålet gitt noen mening måtte man nesten spurt: Føler du deg mest som trønder eller mest som romsdaling? Eller: Føler du deg mest som trønder eller mest som sunnmøring?

Da kunne spørsmålet sagt noe om hva det er naturlig å velge i folkeavstemmingen.

Men nordmøringer, det vil vi fortsatt være. Uansett regiontilhørighet.

Se også