Nyheter

Trygghet og likeverdige helsetjenester

Alle innbyggere har rett til likeverdige helsetjenester. Likeverdige helsetjenester handler om lik kompetanse for alle innbyggere, og lik avstand til tjenestene. Prehospitale tjenester kan aldri erstatte akuttmottaket, og helikopter kan aldri erstatte bil og båt. Et sentralisert spesialistsykehus kan heller ikke veie opp for et akuttmottak med kirurg, indremedisiner, fødselslege, barnelege og anestesi på vakt.

Nordmørslista mener derfor at det ikke er forsvarlig å legge ned fødeavdelinger, barneavdelinger og akuttmottak med indremedisin, kirurgi og støttefunksjoner. Det er ikke forsvarlig å øke avstanden til akuttsykehus for de som allerede i utgangspunktet befinner seg lengst unna. Likeverdige helsetjenester handler også om trygghet og sikkerhet, og forskjellen på opplevd sikkerhet og falsk trygghet.

 FOLKEHELSE

Nordmørslista vil være en pådriver for å fremme folkehelse, med de oppgaver og med de virkemidler som fylkeskommunen er tillagt. Dette skal skje gjennom planlegging, forvaltning og tjenesteyting og tiltak som kan møte fylkets folkehelseutfordringer.

Det er viktig at fylkeskommunen anerkjenner sitt eget ansvar innenfor forebyggende helse. Nordmørslista mener at opplevd og reell trygghet har stor betydning for folkehelsen, både i dagliglivet og i akutte situasjoner.

TANNHELSE

Tannhelsetjenesten i Møre og Romsdal gir gratis tannhelsetjenester til barn og ungdom 0-18 år, psykisk utviklingshemmede, eldre og uføre i institusjon og hjemmesykepleie. I tillegg får 19-20 åringer tilbud om undersøking og tannbehandling til 25% av offentlege takstar.

Nordmørslista mener at tilbudet om tannbehandling til 25 % av offentlige takster må utvides til gradvis større aldersgrupper inntil ordningen gjelder hele befolkningen. I tillegg mener vi at det må etableres tannlegevakt i alle kommuner, på linje med ordinær legevakt og jordmortjeneste.

Se også