Nyheter

Mer gnål om urettferdighet -Betraktninger fra protesthovedstaden

[vc_row][vc_column][vc_column_text][trx_image url=»https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2015/07/Stig-ANders-Ohrvik.jpg» align=»left» title=»Stig Anders Ohrvik
6. kandidat» width=»200″]

 

350 000 mennesker har så langt engasjert seg i kampen for å beholde nærhet til sykehus rundt omkring i landet. 350 000 mennesker er i opposisjon til helseministeren, som i januar uttalte at det var nødvendig å legge ned halvparten av landets akuttsykehus. Minst 350 000 mennesker er i utakt med helsedirektøren, som 22. april uttalte at det ikke er forsvarlig å opprettholde dagens akutt-tilbud på alle sykehus.

 

Det hjelper ikke hvor gode spesialister som finnes på de store sykehusene om pasienten er død når han kommer dit.
-Ingeborg Henriksen, lege i spesialisering, medisinsk avdeling ved Volda sykehus

Hovedbudskapet fra disse 350 000 menneskene er at mennesker i distriktene ikke blør saktere enn mennesker i sentrale områder. Det er ikke ved planlagt behandling avstanden til sykehuset er et problem, men ved akuttsituasjoner. Likeverd og muligheter for alle handler ikke først og fremst om hvor lang tid det tar å få en hofteoperasjon, men om hvor lang tid det tar å få behandling for slag, hjerteinfarkt, hjertestans, pustestans og traumer. Prehospitale tjenester kan aldri erstatte akuttmottaket, og helikopter kan aldri erstatte bil og båt. Et sentralisert spesialistsykehus kan heller ikke veie opp for et akuttmottak uten kirurg på vakt. Det er derfor ikke forsvarlig å legge ned fødeavdelinger og akuttmottak med indremedisin, kirurgi og støttefunksjoner. Det er ikke forsvarlig å øke avstanden til akuttsykehus for de som allerede i utgangspunktet befinner seg lengst unna.

Myndighetene har ikke lyttet til folkets røst på generasjoner, og den er mye, mye sterkere enn de bryr seg med å huske
Alan Moore i V for Vendetta

I denne virkeligheten er det altså at lederen i Molde næringsforening rykker ut og sier at «det er på tide å neglisjere surmuling og klaging”, og oppfordrer til å “overhøre gnålet om urettferdighet”. Når han i tillegg karakteriserer nabobyen som Norges “protest-hovedstad” er det tydelig at han stiller i samme klasse som Molde-ordfører Torgeir Dahl, som nylig uttalte at “Nordmøre driver med selvskading”. For oss som nekter å godta at våre barns liv er mindre verdt, vi som befinner oss blant de 350 000 menneskene som protesterer mot nedleggelse av akuttfunksjoner og lokalsykehus, er ikke slike uttalelser  egnet til å skape ro. “Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv”, skrev Arnulf Øverland i 1936. Men Øverland bodde jo flere år i Kristiansund, så at han allerede på den tiden drev med surmuling, klaging og selvskading er vel kanskje ikke så mye å legge vekt på.

Hvis du er nøytral i situasjoner hvor det er begått urett, har du valgt undertrykkerens side. Hvis en elefant tråkker på en musehale, og du sier at du er nøytral, vil ikke musa sette pris på din nøytralitet.
-Desmond Tutu

Men som jeg har sett at andre har sagt før meg, skal vi som kjemper for at alle skal ha likeverdige tilbud kanskje sette pris på at det finnes motstandere som hjelper oss å holde kampånden oppe. Vi vil nemlig ikke ha ro. “Ingenting styrker makt like mye som stillhet”, sa Leonardo da Vinci. Mahatma Ghandi sa at “stillhet er feigt, når situasjonen krever at man roper ut sannheten og handler deretter”. Elie Wiesel sa at “stillhet oppmuntrer mobberen, aldri den som blir mobbet.” William Faulkner sa: “Vær aldri redd for å heve stemmen for ærlighet, sannhet og medfølelse mot urett, løgn og grådighet. Hvis mennesker overalt på jorda gjorde det, ville det endre verden.”

Grunnlaget for frihet er ulydighet. De lydige er dømt til å være slaver.
-Henry David Thoreau

Jeg har lyst til å avslutte med å gjenta utsagnet til tidligere Høyre-medlem og tidligere ordfører i Kristiansund Knut Engdahl: «Høie behøver ikke se på værmeldingen de nærmeste månedene. På Nordmøre er det varslet storm i lang tid framover.»

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Se også