[trx_image url=»https://www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2017/08/Stig-e1503830661254.jpg»  title=»Stig Ohrvik
» align=»left» shape=»square» width=»200″]

«Nordmørslista hadde kommet inn på stortinget», skrev Romsdals Budstikke like etter valget i september 2015. «Nordmørslista fikk 7,6 prosent av stemmene ved fylkestingsvalget mandag. Dermed ble lista det fjerde største partiet ved valget i fylket, og resultatet hadde rukket til å ta et av Møre og Romsdals ni mandater til Stortinget.»

Ingen meningsmålinger hadde klart å måle oppslutningen til Nordmørslista. Det så ut som vi skulle få inn én representant, men vi kom inn med fire. Meningsmålingene har altså problemer med å fange opp oppslutningen til Nordmørslista. Det er i hovedsak to grunner til det:

1) For å være pålitelig må en meningsmåling undersøke et såkalt representativt utvalg av befolkningen. Men et representativt utvalg av befolkningen i hele Møre og Romsdal vil ikke fange opp Nordmørslista, som stort sett bare henter stemmer fra Nordmøre. Det blir heller ikke riktig å plukke ut bare de som bor på Nordmøre av de som har svart, da blir det alt for få til at utvalget blir representativt, og feilmarginen blir alt for stor.

2) Meningsmålingsbyråene prøver ofte å redusere feilmarginen ved å sammenholde resultatet fra målingen med det reelle valgresultatet fra tidligere valg. Da brukes enten forrige stortingsvalg eller forrige kommunevalg. I begge tilfeller finnes det ikke tall for Nordmørslista, dermed blir resultatet som blir oppgitt til publikum mye lavere enn hva som er reelt.

Derfor ser vi at meningsmålingene også i år har problemer med å fange opp oppslutningen. Likevel har vi bedre meningsmålinger i år enn i målinger gjort i tilsvarende perioder i 2015, da vi altså endte vi opp med 7,6 % av stemmene i hele fylket. Både medlemsmassen og responsen i sosiale media tilsier også at vi har enda større oppslutning enn i 2015.

Stortinget er innen rekkevidde for Nordmørslista. Men til syvende og sist er det selvsagt den enkelte velger som avgjør. Det er ditt valg. Lån oss din stemme!

Du vil kanskje også like...