[trx_image url=»https://www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2015/07/Knut-Trygge-Storvik.png»  title=»Knut Trygge Storvik» align=»left» shape=»square» width=»200″]

«Ka e du redd for?» synger Sigvart Dagsland. En fin og fengende sang, men- mon tro om han skrev denne sangen for noen nordmøringer? Jeg spør dere, Hva er dere redd for, når dere avviser å være med på ei utredning om hvilke muligheter som finnes i ei eventuell sammenslåing mellom Nordmøre og Trøndelag?

La oss ta et eksempel fra vår egen hverdag. Om du har ei gammel Siemens vaskemaskin som skranter litt,- bruker for mye strøm, ikke løser opp pulveret godt nok, mangler ullprogram, og ikke minst sluker sokker i hytt og pine,- er det ikke da naturlig å sette seg inn i hva som finnes i markedet av andre vaskemaskiner, selv om du ikke nødvendigvis kommer til å ende opp med å kjøpe en ny? Du finner kanskje ut at andre maskiner ikke er det spor bedre enn den du allerede har, og velger å beholde den gamle maskina di. Da har du i alle fall et grunnlag for å mene at den maskina du har er god nok. Jeg ville i alle fall ha tatt meg en tur på butikken, det er ikke farlig det.

Ordfører Knut Sjømæling,- sett at du har en AEG Turnamat på vaskerommet ditt. Ei halvautomatisk vaskemaskin fra 1970. Den var helt sikkert bra da den var ny. Men når drivreima er skifta ut tre ganger, og en har vært nødt til å utvikle kreative og særdeles personlige løsninger for brukerpanelet, er tida inne for i alle fall å vurdere å kjøpe ny. Ei som man kan lite på for framtida.

Jeg forstår at du kan være skeptisk til noe nytt. Det jeg ikke forstår, er at noen er så redd for det nye, at de vil ha alle til å klamre seg til det gamle. Det skulle tatt seg ut om vi troppa opp utafor elektrobutikken og begynte å beskylde naboene for å vende oss ryggen fordi de er ute og ser på ny vaskemaskin.

Det var omtrent det som skjedde da formannskapet i Kristiansund hadde møte tirsdag 24. januar. Fire andre ordførere ville ha et ord med i laget da formannskapet i Kristiansund skulle planlegge for framtida. Det var vel ikke akkurat Siemens-kontoret på Sluppen i Trondheim som var målet, men prinsippet er det samme, om det ikke var ei gammel vaskemaskin som kanskje skulle byttes ut. Mange er skeptisk til å bli en del av Trøndelag, og mange andre er skeptisk til å være en del av Møre og Romsdal. Men uten å undersøke mulighetene, er det ingen som kan si for sikkert hva som er best.

At fire ordførere velger et så strategisk dårlig tidspunkt å være til stede på naboens formannskapsmøte på, og å bruke media i stedet for å ta opp mulig uenighet i egna fora, det skader samarbeidet på Nordmøre kraftig, og det kan i verste fall gjøre romsdalinger av mange av oss. Eller vestlendinger om fylket rakner helt. Samfunnet og infrastrukturen er i endring, og om vi ikke vil være med på endringene, så får vi ikke påvirke endringa heller. Det er viktig å ikke ha skylapper, men å se på hva som er mulig og hva som er ønskelig. Da kan vi være med å forme samfunnet, og ikke bare konstatere at samfunnet former oss. Om vi absolutt ikke vil være med sjøl, så må vi i alle fall støtte de naboene som ser etter andre muligheter.

Jeg skal ikke påstå at jeg vet hva som er best. Men jeg tør påstå at om vi skal greie å finne ut hva som er best, så må vi være med på utredninga. Når vi ikke er med på den, så blir det vanskelig å mene så mye om hva som er best. Da er det vi som melder oss ut av samarbeidet. Vi kan ikke skylde på naboene når det er vi som ikke vil være med. Gjemnes kommune har et vedtak på å ikke splitte fylket. Kanskje skulle vi hatt et vedtak på å ikke splitte Nordmøre også? Vi nordmøringer må slutte å sloss innbyrdes, og heller samle oss om et felles mål så vi kan konkurrere på lik linje med våre naboer i sør og nord!

Du vil kanskje også like...