[trx_image url=»https://www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2015/07/Eirik-e1438154709510.png» title=»Eirik Juul Jørgensen leder» align=»left» shape=»square» width=»200″]I år er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Et viktig valg for deg som vil påvirke hvordan kommunen og fylket ditt blir styrt de neste fire årene. Iblant de nasjonale partiene er Nordmørslista en nykommer hos årets valgmuligheter. Nordmørslista stiller kun til fylkestinget, og dette har skapt forvirring blant noen av nordmøringene, for vi får spørsmål som for eksempel «hvordan stemmer man ved fylkestingsvalget?», «hvem stiller?», eller «skal Mette Belden bli ordfører i Kristiansund?».

Denne usikkerheten, rundt hva fylkestingsvalget egentlig er, har resultert i at vi har fått fortvilte rapporter fra velgere som skulle forhåndsstemme på Nordmørslista, men som aldri fant den riktige liten å legge i valgurna … Kommunalt er saken ofte veldig grei, man stemmer på den personen man mener har best mulighet til å gjøre en god jobb de neste fire årene i kommunestyret. I motsetning til Stortingsvalg hvor det går på partienes helhetlige politikk, er det ofte person som avgjør kommunalt. Fylket derimot, faller midt mellom disse to stolene, man kjenner gjerne ikke til hvem som stiller på de forskjellige listene, og fylkeskommunens oppgaver er ikke noe tema man går og tenker på i hverdagen.

Dette ser man tydelig i valgoppslutningen fra 2011. Ved kommunestyrevalget var oppslutningen 63,6 prosent for hele fylket, mens ved fylkestingsvalget var oppslutningen 57,4 prosent – hele 6,2 prosent lavere (og da stemmer man på samme sted, tid og avlukke). 6,2 prosent i Møre og Romsdal er ca 12 000 stemmer. Min hypotese er at det er en generelt liten interesse og entusiasme for fylket vårt, blandet med for dårlig folkeopplysning når det kommer til fylkestingsvalget.

Politikerne har naturlig nok et stort ansvar med å drive folkeopplysning, men samtidig har også media en viktig rolle å spille her. Tidens Krav har gjort en kjempejobb med å presentere ordførerkandidatene rundt om kring på Nordmøre, men det er kanskje symbolsk for fylket vårt, hvor lite snakk det faktisk er om det. Et fylke som ved siste utgave av SPOR, Møre og Romsdals egen avis, ikke engang hadde Kristiansund, eller Nordmøre for den del, på kartet over fergefri E39… Et fylke hvor vi på Nordmøre har, ifølge de siste tilgjengelige tall, 14,5 prosent av offentlige arbeidsplasser. Forsvinner sykehuset og politimesteren sitter vi igjen med fattige 5,5 prosent, mens Sunnmøre og Romsdal innehar de resterende 94,5 prosentene. I et fylke hvor Nordmøres befolkning teller godt over 1/4 av det totale innbyggertallet.

Det tydeligste bildet jeg kan gi på årets fylkestingsvalg er oversikten over partienes øverste kandidater, og for Nordmøringenes del bør dette si mer enn tusen ord. Jeg oppfordrer alle til å stemme ved årets fylkestingsvalg, gjerne på Nordmørslista – for med storprosjekter som fergefri E39, en potensiell stor kommunereform, og en sentraliseringsprosess til visse deler av fylket – så trenger Nordmøre en sterk stemme på fylkestinget. Godt valg!

 

Du vil kanskje også like...