Nyheter

Ny retning eller mer av det samme?

[trx_image url=»https://usercontent.one/wp/www.nordmorslista.no/wp-content/uploads/2019/07/Stig-ved-Piren-NYTT.jpg»  title=»Stig Anders Ohrvik
» align=»left» shape=»square» width=»300″]

Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol skriver i Helgelands Blad om «en ny retning i sykehuspolitikken» etter åtte år med høyreregjering. Det de unnlater å si noe om, er at det er Arbeiderpartiet som har lagt til rette for den politikken som høyreregjeringen har ført de siste åtte årene.

Det har de gjort ved å innføre helseforetaksreformen, som Arbeiderpartiet fikk flertall for på stortinget i 2001 sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Det er dermed ikke bare åtte år med høyreregjering som gjør at det er behov for «en ny retning i sykehuspolitikken». Det som mer enn noe gjør at vi trenger en ny retning i sykehuspolitikken er tjue år med foretaksmodellen.

Etter tjue år med foretaksmodellen er det i år mange velgere som ønsker regjeringsskifte fordi de er lei av at viktige tjenester som sykehus, akuttfunksjoner og fødeavdelinger blir lagt ned, slått sammen og sentralisert, og at mange derfor mister tryggheten i å ha nærhet til lokalsykehuset.

Men dersom det er dette som er motivasjonen til å skifte regjering, er det viktig å huske at det var Arbeiderpartiet som tok initiativ til å innføre foretaksmodellen, og som fikk støtte av Høyre og Fremskrittspartiet til å gjøre det. Det er riktignok mange også innad i Arbeiderpartiet som har innsett at foretaksmodellen har vært en ulykke for landet, og som derfor har ønsket å fjerne den. Senest i år ble det lagt frem forslag på Arbeiderpartiets landsmøte om å fjerne foretaksmodellen, men forslaget ble nedstemt. Arbeiderpartiet vil med andre ord beholde foretaksmodellen (selv om Jonas Gahr Støre sier at han vil «riste» litt i den).

Vi kan godt være enige om at det trengs en ny retning i sykehuspolitikken, men Arbeiderpartiet står ikke for endring. Arbeiderpartiet står for videreføring av den politikken som høyreregjeringen har ført de siste åtte årene, og som har bidratt til å så splid mellom ellers gode naboer, og å slåss mot hverandre i stedet for å kjempe for at alle skal ha trygge og gode tilbud og nærhet til spesialisthelsetjenesten.

Konklusjonen på dette er altså at dersom det er viktig med regjeringsskifte for å fjerne foretaksmodellen, så er det viktig å stemme på de partiene som både vil ha regjeringsskifte, og som vil fjerne foretaksmodellen. De partiene er Senterpartiet, SV, MDG og Rødt.

Se også